Bütünleşik Pazarlama Nedir?
Bütünleşik pazarlama, var olan her alanda müşteriye ulaşımı ve reklam kampanyalarını yönetirken markanızda var olan her pazarlama aracının bu yönde kullanılmasını öngören bir pazarlama biçimidir.
Bütünleşik pazarlama, var olan her alanda müşteriye ulaşımı ve reklam kampanyalarını yönetirken markanızda var olan her pazarlama aracının bu yönde kullanılmasını öngören bir pazarlama biçimidir.
Bütünleşik pazarlama, var olan her alanda müşteriye ulaşımı ve reklam kampanyalarını yönetirken markanızda var olan her pazarlama aracının bu yönde kullanılmasını öngören bir pazarlama biçimidir. Bu pazarlama araçlarının düzgün bir şekilde markaya faydalı bir şekilde işletilmesiyle verimli ve yararlı bütünleşik bir pazarlama stratejisi izlenebilir. Sadece bir tek tanımı olmayan bütünleşik pazarlama aynı zamanda şirket içerisindeki bir koordinasyon haricinde dışarıdaki etkili olan araçlardan da bahseder. Buna örnek olarak müşteriler, hedef tüketicilerin talepleri de verilebilir. Tam bir tanım yapmanın zor olduğu bütünleşik pazarlama pazarladığınız ürünün her bağlantısının detaylı bir şekilde incelenerek buna bağlı bir strateji geliştirilmesi olarak da tanımlanabilir. Müşterinin taleplerini onun yaşamını ve tercihlerini temel alan bütünleşik pazarlama aynı zamanda şirket içi uyumu da ön şart olarak şirketlerin önüne koyar. Ürünün üretiminden, çalışanların tatmini, satış sonrası hizmetleri gibi geniş çaplı bir alanda uyum ve ilişkiyi gerektiren bütünleşik pazarlama bir marka tarafından uygulaması zor ama doğru uygulanabilirse büyük bir başarıyı beraberinde getirebilecek bir pazarlama stratejisidir. İyi ve doğru bir şekilde uygulandığında markanın kurumsal kimliğine ve tanıtımına büyük bir katkı sağlarken aynı zamanda net ve anlaşılır bir stratejisi olduğunu markanın müşterilerine gösterebilir. Bu da markanın kendini piyasada konumlandırmasına yardımcı olur.
Her pazarlama stratejisinde olduğu gibi bütünleşik pazarlama da öncelikli olarak müşterinin markaya olan bakışını olumlu yönde sabitlemeyi hedefler. Müşteri ne kadar memnun olursa o derecede markaya bağlanır ve ürün ve hizmeti almaya devam eder. Bu güven ve sadakat alışverişi bir pazarlama stratejisinin temelini oluşturmalıdır. Çünkü markaya sadakat sayesinde yeni potansiyel müşteri grupları oluşur. Markalar, bütünleşik pazarlama yaparken aynı zamanda pazarladıkları üründe tatmin ve memnuniyeti hedeflerler.
Satış sonrası müşteri ve marka arasında ilişkinin devamı bu konuda oldukça önemlidir. Her zaman müşteriyle ilişkiyi koparmadan ya da bu ilişkiyi yokuşa sürmeden muhatap olmak esas hedeflerden biri olmalıdır. Bütünleşik pazarlamanın işleyebilmesi marka ve müşteri arasında salam ilişkiye dayanmaktadır. Satış sonrası aslında bir müşteriyle iş tamamlanmaz aksine yeni bir iletişim ve ilişki başlatılmış sayılmalıdır.
Bir markanın asıl amacı ürünleri ve hizmetleriyle güven vermek olmalıdır bunu da en iyi şekilde satış sonrası hizmetleriyle ortaya koyabilir. Müşteri yalnız bırakılmadığı sürece pazarladığınız ürünün pazarlaması doğru yapılmış sayılabilir.
Bütünleşik pazarlamanın bir diğer hedefi ise sürekliliktir. Eğer müşteri ve marka arasında bir ilişki sürekliliği sağlanırsa bu markanın pazarladığı herhangi bir ürüne müşteri gözünde sempatiyi artıracaktır. Örneğin müşterileriyle devamlı bir ilişki halinde olan ve samimiyetini hiçbir zaman elden bırakmayan Apple normal şartlarda bilgisayar donanım ve yazılımı üretse de bir cep telefonu ya da bir müzik çalar piyasaya sürdüğünde garip karşılanmadı ve milyonlarca adet satabildi. Bunun öncelikli sebebi pazarlamanın iyi bir şekilde bütünleşik yapılabilmesiydi. Müşteri güvenini önceki ürünlerinden sağlamıştı, satış sonrasının nasıl çalıştığı biliniyordu, reklamlarıyla ürünlerini havalı kılıyordu, inovatif tasarımları ile tüketici memnuniyetini karşılayabiliyordu, çalışanları güvence altındalardı ve çalışma şartlarından memnunlardı, dağıtım altyapısı gelişmiş ve kuvvetliydi. Bunun gibi özellikler sayesinde Cupertino devi Apple bütünleşik pazarlama stratejisini doğru bir zemine oturttu ve başarılı olabildi. Uygulanabilirliği açısından Apple kadar büyük olmasalar da şirketler bütünleşik pazarlamayı kullanarak küçük çaplı şirketlerde işlerine büyük çapta faydalar sağlayabilirler.
Pazarlama
Dünya çapında birçok marka SMS ile pazarlamayı etkin bir şekilde tanıtım amacıyla kullanıyor. Bununla beraber SMS, en iyi tanıtım araçlarından biri olmasına karşın iyi yönetilmeye ihtiyaç duyar.
Devamını okuPazarlama
Mobil kullanım günümüzde birçok taşınabilir elektronik cihazla birlikte en üst seviyeye ulaşmış durumda. Gelecek 10 yıl içerisinde oldukça ilginç cihazlar göreceğimiz kesin. Daha şimdiden giyilebilir teknolojinin vardığı nokta görülebilir derecede bilimkurgu filmlerinden bize ulaşmış gibi gözüküyor.
Devamını okuPazarlama
Genellikle müşteriler markanın onların en yakınına gelmesini beklerler. İlk hareket markadan beklenir, çünkü marka gerekli çekim kuvvetini tanıtımlarıyla yakalamaya çalışmalıdır.
Devamını oku